Wat is de jouwe? | Een persoonlijke koffiebeoordeling

Timmerman Schiedam

Zodra ik de woorden 'koffiesmaak' en 'sportschool' hoorde, ging mijn hart tekeer. Het heeft lang geduurd voordat ik de gewoonte kreeg om koffie te drinken in plaats van andere cafeïnerijke dranken. Ik ben immers opgegroeid in een theeminnende familie, met beide ouders als theekenners. In feite kost het me nog steeds moeite om regelmatig zwarte koffie te drinken. Ik ben echter blij dat ik, waar mogelijk met vallen en opstaan, goede merken heb gevonden die bij mijn smaakpapillen passen. En om thuis lekkere koffie te vinden, is niet zo makkelijk als je denkt! Er zijn veel verschillende variabelen die je resultaten kunnen beïnvloeden; bonen, soort branding en maalinstellingen zijn maar een paar dingen die je in de gaten moet houden als je thuis lekkere koffie wilt. Het goede nieuws is dat er weliswaar veel variabelen zijn bij de bereiding van lekkere koffie thuis, maar dat je bepaalde dingen kunt doen om bij elke zetbeurt succes te hebben. Hier is ons persoonlijke overzicht van wat wij lekker vinden om thuis het perfecte kopje koffie te zetten.

Wat gaat er in een goed kopje koffie?

Wanneer we besluiten een kopje koffie te drinken, willen we dat het goed smaakt. We willen ook de juiste hoeveelheid cafeïne om de dag door te komen. Helaas kunnen de bonen die we kiezen van invloed zijn op hoe een kopje koffie smaakt. Hoewel alle soorten koffiebonen iets anders smaken, zijn er maar een paar factoren die bijdragen aan de smaak.

  • Het type koffieboon dat je gebruikt en de manier waarop het wordt verwerkt, kunnen bepalen hoe je kopje koffie smaakt. Het type boon dat je gebruikt, de branding en de maalinstellingen kunnen allemaal van invloed zijn op de smaak en intensiteit van de koffie.
  • Ook de zetmethode kan van invloed zijn op hoe uw koffie smaakt. Als je een Franse pers, een espresso of een druppelmachine gebruikt, kan het proces zelf de uiteindelijke smaak van je koffie beïnvloeden. Hoewel deze zetmethoden allemaal hun eigen voordelen hebben, kan elke methode de smaak van je koffie net iets anders beïnvloeden.
  • De hoeveelheid water die je gebruikt bij het zetten van je koffie kan ook de smaak van je kopje veranderen. Te heet of te koud zetten kan leiden tot een minder dan gewenste smaak, dus het is belangrijk dat de watertemperatuur precies goed is voor jouw zetmethode.
  • Tot slot kan ook het bottelen en goed bewaren van je koffie de smaak beïnvloeden. Als je je koffie te lang in een open verpakking laat staan, kan hij wat van zijn smaak verliezen.

Het koffiezetproces.

Water koken is de eerste stap bij het zetten van koffie. Dit kan in een enkele pot of in een Franse pers. Wanneer je water kookt, komt de geur van water en chemicaliën (chlorofyl, enz.) vrij, en de smaak van die chemicaliën kan ook worden geproefd in het resulterende brouwsel. Kokend water is wat ervoor zorgt dat de bonen in de koffiebonen beginnen af te breken en de benodigde chemicaliën afgeven om de koffie goed te laten smaken.

Voor de volgende stap bij het zetten van koffie wil je de gemalen bonen in de pot doen en wat water over de bonen gieten. Door de gemalen bonen in het water te leggen, breng je die bonen in een chemische reactie die smaak zal creëren.

Vervolgens breng je het water aan de kook en haal je de pan van het vuur. Hierdoor kan de stoom in het water reageren met de bonen in de pot, waardoor ze de smaakstoffen afgeven die de koffie lekker maken.

Zodra het water niet meer stoomt, kunt u de pot in een kom met ijswater zetten om de chemische reactie te stoppen en de koffie af te koelen. Dit helpt de chemische reactie te stoppen, zodat de smaak in de bonen niet in de pot sijpelt en de koffie slecht gaat smaken.

Verban de kriebels!

Als je bent zoals ik, hou je van de geur van vers gemalen koffiebonen die door je huis zweeft. Helaas komt veel van die geur van de geur van bonen die gemalen worden!

Ik weet het, je denkt waarschijnlijk: "Waarom dan de bonen malen?" Nou, een van de dingen die de smaak van je koffie kunnen beïnvloeden is de maalgraad die je gebruikt. Als je te grof maalt, kun je een donkerder, bitterder kopje koffie krijgen. Als u te fijn maalt, kan uw koffie zwak en waterig zijn. Wat is nu de juiste maalgraad?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je bonen maalt. De grootte van de bonen is belangrijk. Een koffiemolen moet je bonen in verschillende groottes kunnen malen. Ook de grofheid van je bonen is belangrijk. Je wilt je bonen niet te fijn malen, want dan krijg je een slappe koffie. Maar je wilt je koffie ook niet te grof malen, want dan krijg je een bittere, donkere kop koffie. Wanneer u uw bonen maalt, wilt u ze dus precies goed malen.

De smaaktest

Ik weet wat u denkt, waarom een smaaktest? Nou, veel van de dingen die we gaan bespreken draaien om smaak en we moeten zeker weten dat we op het juiste spoor zitten! We gaan dus een paar verschillende kopjes koffie zetten. We gaan van basis naar complexer.

Laten we eerst een kopje koffie zetten met alleen water. Zo kunnen we vaststellen wat er aan onze koffie ontbreekt en wat de smaak beïnvloedt. Vervolgens voegen we een scheutje suiker toe. Vervolgens voegen we melk toe en ten slotte doen we koffiebonen in ons kopje. Na elke toevoeging nemen we een slokje en zien we hoe de smaak verandert.

Geschreven door: Timmerman Schiedam